Until Dawn en Green November op Bevrijdingspop

(overgenomen uit Ede Stad van 3-5-2006)

Metrorock’ en ,,muziek om je in te verliezen.” Twee Edese bands met elk een eigen stijl staan vrijdag 5 mei tijdens bevrijdingspop op de Markt in Ede. Until Dawn en Green November. Zij zijn tussen 12.30 en 15.30 uur allebei drie kwartier lang te horen.

door Dorien Dijkwel

“Drie kwartier lekkere muziek” is wat Until Dawn, een ‘metrorock’ band uit Ede, brengt. Metrorock is een muziekgenre dat de band zelf heeft bedacht. “Metrorock is onze eigen sound. Ruige muziek met een gevoelige kant”, legt slaggitarist en ‘backing vocal’ Michiel Kool (20) uit.

“Ruig maar verzorgd”, vult leadgitarist Eric Reeuwijk (24) aan. “We hebben een vol geluid en zingen vaak meerstemmig. Daarmee verschillen we van andere bands.” Voor de band is de show een van de belangrijkste dingen. “Je moet je helemaal geven. Een goede show onthouden mensen het beste.”

Until Dawn bestaat, naast Reeuwijk en Kool, uit leadzanger Bob Termaten (23), bassist Maarten van Ast (18) en drummer Ed Reeuwijk (27). “Rond februari 2004 zijn we serieus begonnen met de band”, vertelt Reeuwijk. “We zijn toen veel songs gaan schrijven, we hebben nu ook een groot eigen repertoire.” In juni 2004 was het eerste optreden met zes of zeven eigen nummers.

De band repeteert elke zondag, de hele dag. ,,Dat is goed voor de teambuilding”, zegt Kool. ,,We kunnen dan lekker relaxed spelen met elkaar. Dat werpt zijn vruchten af, we zijn heel goed op elkaar ingespeeld.” Until Dawn heeft een geheel eigen stijl. ,,We zijn ook niet echt beïnvloed door een bepaalde band. We zijn gewoon onszelf.”

Ook de Edese band Green November speelt vrijdag op de Markt. “Onze naam geeft een paradox weer, welke ook in onze muziek terugkomt”, vertelt drummer Timo Vanderhoeven (23). “Groen is de kleur van hoop en nieuw leven, en november is een verloren maand omdat er dan weinig te doen is. Onze muziek kan ook fatalistisch zijn, maar dan met een onverwachte positieve wending.”

 

 

Green November, verder bestaande uit zanger en gitarist Gersom Engels (33), gitarist Jasper Siegers (23) en bassist Ewoud Hollaar (32), is een “passionele geëmotioneerde barock band.” Vertaling: zij maken britse alternatieve rock met veel melancholische invloeden. Denk bijvoorbeeld aan Coldplay, Radiohead en Muse.

“Onze muziek bevat veel wendingen”, zegt Engels. “Maar het is ook muziek waar je je in kan verliezen.” Vanderhoeven: “De tekst en muziek van onze songs zijn één.” Hij vervolgt: “Met de muziek willen wij het gevoel van de tekst overbrengen.” Hij haalt daarbij het voorbeeld aan van de song ‘Confusion’, verwarring. “Door vreemde maatsoorten en onverwachte akkoorden komt die gemoedstoestand in de muziek tot uiting.”

Naast het optreden op bevrijdingspop staat de band in de finale van ‘Open Podium’ op donderdag 11 mei in The Substitute en zijn ze op vrijdag 19 mei te horen in het radioprogramma Weekendxl.