De jonge band Nuclear Playground wil veel optreden
Van het Flevofestival naar Heidepop

Overgenomen uit de Heideweekbijlage van Ede Stad (15-8-2005).

Nuclear Playground is een naam die de muzikanten op veertienjarige leeftijd bewust kozen voor hun band. "Het staat voor dubbelzinnigheid. Bij nuclear denk je aan bijvoorbeeld koude oorlog en Saddam Hussein, terwijl playground staat voor onschuldig en spelende kinderen. Zo is het ook met onze muziek, soms hard, soms rustiger", vertelt zanger Rogier Pelgrim. Donderdag stonden de jonge muzikanten nog op het Flevo Festival en zaterdag 20 augustus spelen ze op Heidepop tijdens Music in the City.

Inmiddels zijn de leden van Nuclear Playground achttien jaar en hebben al veel optredens achter de rug.
Onlangs brachten ze hun EP Invisible uit met vijf vrij rustige alternatieve rocknummers. "Live is het een stuk steviger", vertelt Rogier. Ze hadden al een repertoire van tien nummers, maar hebben de laatste tijd hard gewerkt en nog vier nieuwe nummers geschreven. "Daarvan zijn er twee vrij hard en twee heel rustig. Op Heidepop zullen we ook een paar nieuwe nummers spelen. Maar niet allemaal, want sommige zijn nog in de maak", zegt drummer Micha de Jonge.

De band gaat druk oefenen voor hun optreden op het Marnixplein in Ede-Centrum, want een aantal bandleden is er tussenuit geweest voor vakantie, dus kon deze zomer niet veel worden geoefend. "Normaal repeteren we n keer per week, maar dat wordt deze week vaker", denkt Micha. Het grootste gedeelte van de songs wordt geschreven door de zanger en hij schrijft tevens de teksten. "Maar ook de gitarist en bassist dragen hun steentje bij. Soms heb ik een idee en dan gaan we daarmee met z'n allen aan de slag. Dan draagt iedereen zijn steentje bij. Ik kan wel zeggen Micha drum dit, maar dan doet hij er toch iets anders mee", lacht Rogier.

De nummers zijn autobiografisch en ideen krijgt de zanger op verschillende manieren. "Vaak zit ik op mijn gitaar te pingelen en als ik dan een goede eerste zin heb, dan kom ik vaak wel verder. Maar ik heb ook een nummer geschreven toen ik in het vliegtuig naar Istanbul zat en uit het vliegtuig keek over de wolken." De nummers zijn in het Engels. Dat is veelal geen probleem, maar soms roept de zanger hulp in. "Mijn zus studeert Engels en in het vliegtuig vroeg ik haar wel of een bepaalde zin klopte." Rogier vervolgt: "Veel popmuziek is in het Engels. Het klinkt gewoon lekker. Nederlands is niet echt een taal die zich leent voor onze muziek. Bovendien klinkt de tekst in het Engels al snel goed. In het Nederlands moet het echt brillant zijn, zoals de teksten van BLOF."

De band hoopt de komende tijd veel op de bhne te kunnen staan en waarschijnlijk gaan ze ook hun eerste buitenlandse optreden doen. en wel in Duitsland. "Ook in Venezuela is onze EP op de radio gedraaid. Ik weet niet hoe ze bij onze muziek kwamen, misschien via onze site www.nuclearplayground.net of via een andere manier", vertelt de drummer. Maar de focus van de Edese band ligt voorlopig op Nederland. Ze hopen volgend jaar een nieuwe cd te kunnen opnemen, want de band heeft genoeg liedjes op de plank liggen.

De EP Invisible is te koop bij Session 38 aan het Maandereind en Music Store op de Achterdoelen voor 7 euro, maar is ook te koop tijdens het optreden zaterdag 20 augustus om 14.00 uur.

Terug