LadyDelay na drie keer Flevo Festival nu op Summer in the City
"Het regent altijd ergens in onze muziek"

Overgenomen uit de Heideweekbijlage van Ede Stad (15-8-2005).

ladydelay3.jpg (5756 bytes)

Fijnzinnige, poŽtische popmuziek. Veelal met een akoestische ondertoon. Zo noemt de Edese band LadyDelay haar muziek. Voor de formatie betekent 2005 eigenlijk een nieuwe start, want frontvrouw
Hester Bats ging er een half jaar tussenuit vanwege haar zwangerschap en de bassist en de drummer besloten de band te verlaten. Hoewel ze nog bezig zijn met nieuwe muzikanten, zijn ze zaterdag 20 augustus te zien op Heidepop tijdens Summer in the City. Uit een twintigtal bands die zich hiervoor inschreven, koos Heidepop LadyDelay met nog twee bands.

"Ik stond op het Flevo Festival met een dikke buik", vertelt Hester die ondertussen haar dochtertje in de gaten houdt. Sinds januari is de band weer begonnen. "We maken een beetje een doorstart en weten nog niet hoe het er allemaal uit gaat zien." Wel is duidelijk dat er een stapel nieuwe liedjes ligt, geschreven door echtgenoot Matthijs. Twee nieuwe nummers worden ook gespeeld op het Edese podium. "We spelen 'She's drivin' me crazy' (ze brengt me het hoofd op hol) over onze dochter Lieve en 'The Price of Love'."

Het schrijven van nummers is gewoon doorgegaan, maar die krijgen we voor 20 augustus niet allemaal meer ingestudeerd", vertelt Matthijs. Zijn nummers zijn vooral autobiografisch en gaan vaak over onderwerpen als onschuld, verlangen en tekortschieten. "Maar niet alle nummers. Sommige zijn meer een uitwerking van een tekstregel die toevallig in me opkwam. Het liedje 'Show me your heart' bijvoorbeeld is ontstaan uit de regels 'Show me your heart and I'll show you the pieces that are left of mine'. Het gaat over een verloren liefde, maar dat heb ik zelf nooit bij de hand gehad."

Melancholisch
Sommige nummers schrijft het paar samen. "Het regent altijd ergens in onze muziek, maar de zon schijnt ook wel een beetje. Het is melancholisch, maar er zitten ook wel vrolijkheden in", vertelt Matthijs. Hij speelt in LadyDelay de ritme-gitaar. Ze moesten onlangs afscheid nemen van bassist Johan ter Beek en drummer Immanuel Noorman, omdat beiden een erg druk leven hebben en moest worden gekozen voor 'ervoor gaan of stoppen'. "Dat is in goede harmonie besloten", vertelt de zangeres. Het afscheid was met een fijne fles whisky. "Het is niet leuk dat ze weg zijn gegaan, maar het kan ook positief zijn. Nieuw bloed kan ook goed werken", meent Matthijs.

De band stond enkele weken geleden op een showcase van de Grote Prijs van Nederland met nog drie bands. "We hadden vorig jaar een demo naar de Grote Prijs opgestuurd, maar moesten het afblazen vanwege de zwangerschap." Want vervanging van de frontvrouw is niet mogelijk, zij is het boegbeeld met haar mooie heldere stem. "Ik heb veel zangles gehad en technisch zit het nu goed. Het is nu meer mijn stem in conditie houden door veel te zingen." Voor Hester begon het allemaal in een klein gospelkoor. Ze trok haar stoute schoenen aan en deed auditie voor een solo. "ledereen reageerde 'ooohhh wat kun je mooi zingen'. Dat heeft me toen gestimuleerd er verder mee te gaan."

In 1998 kwam ze voor haar studie naar Ede en in 2000 ging LadyDelay van start. Hoogtepunten waren de optredens op het Flevofestival. "In een bomvolle tent met een paar honderd man die allemaal kicken op jouw muziek." Een droom is nog eens op een groot festival als Pinkpop of Lowlands te staan, maar dan wel in een intieme setting zoals op het Flevofestival. De groep blijft echter wel realistisch, nu het met de Nederlandse platenwereld niet goed gaat. "Ik geniet van alle optredens. Straks lekker op de buhne staan in EdeCentrum onder een zonnetje. Wat de toekomst brengt zien we wel, zolang we maar kunnen blijven optreden", aldus Hester.

Het optreden is om 13.00 uur op het Marnixplein in Ede (naast V&D).

Terug