Epica in Ede

Op deze website heeft de afgelopen weken een oproep aan Edese bands gestaan om zich op te geven als voorprogramma voor Epica.

Buro Heidepop had het initiatief genomen om tijdens Ede Uit De Kunst de gothic metalband Epica op te laten treden. De eerste contacten werden gelegd, er werd een optie genomen, de band werd vastgelegd en er werden afspraken gemaakt, ook over de invulling van het voorprogramma.
Epica is een veelbelovende Nederlandse gothic metalband die ook in het buitenland veel succes heeft. Niet voor niets zullen zij dit jaar ook optreden op het fameuze Pinkpopfestival.

Buro Heidepop heeft zich er altijd sterk voor gemaakt om bands uit Ede op te laten treden als voorprogramma's van Nederlandse topbands. Dit gebeurde onder andere tijdens de Heideweek van 1996 en 1997 en tijdens het Heidepopfestival van 1998. Wij wilden dus dat voor het concert van Epica (aanvang 22.00 uur) minimaal twee Edese bands, die muzikaal gezien een beetje zouden passen bij Epica, zouden optreden.

Echter, de organsatie van Ede Uit De Kunst is helemaal niet geíntersseerd in Edese bands. Het argument was dat de horeca tegen live (metal) muziek op het podium van het Museumplein zou zijn. De afspraak over het voorprogramma werd vervolgens door de organisatie van Ede Uit De Kunst opgezegd. De Edese bands worden vervangen door een d.j. die, je houdt het niet voor mogelijk maar het is echt waar, plaatjes gaat draaien. Een brede manifestatie over kunst en cultuur in Ede (met een budget van 50.000 euri) is blijkbaar niet bedoeld voor enthousiaste (pop)muzikanten uit de gemeente Ede. De organisatie laat haar oren hangen naar de horeca op het Museumplein, die zonder dat ze een cent hiertoe bijdragen, blijkbaar mag bepalen hoe het programma van Ede Uit De Kunst op het Museumplein er uit moet gaan zien.
Daarom weigert Buro Heidepop om nog langer samen te werken met deze "organisatie" van Ede Uit De Kunst. Buro Heidepop heeft vanaf heden dus geen bemoeienis meer met Ede Uit De Kunst op het Museumplein.
Het spijt ons heel erg dat in Ede optredens van Edese bands bewust tegengewerkt wordt door een incompetente en dictatoriale organisatie.


Buro Heidepop stelt hierbij vijf vragen:

1. Waarom staat er op het Museumplein van Ede een duur podium als dit in de vroege avonduren niet eens voor concerten gebruikt mag worden?

2. Waarom boycot de organsatie van Ede Uit De Kunst Edese (metal) bands die die niet betrokken zijn bij het Muziek- en Danscentrum?

3. Waarom moet een urenlang optreden van een radio-d.j. optredens van talentvolle Edese bands tijdens Ede Uit De Kunst vervangen? Moet de horeca (die niet meebetaalt aan het evenement) de programmering bepalen?

4. Buro Heidepop verwijt de gemeente Ede in deze kwestie niets, maar vraagt zich wel af of de gemeente als subsidieverstrekker van 50.000 euri voor deze "organisatie" in de toekomst meer invloed kan uitoefenen op de opzet en organisatie van Ede Uit De Kunst. Zou de gemeente Ede er misschien voor kunnen zorgen dat de organsatie democratischer wordt en een breder maatschappelijk draagvlak zou kunnen krijgen?

5. Of liever: kan de organisatie van Ede Uit De Kunst niet in handen komen van een organisatie die wel verstand van zaken heeft, zich niet dictatoriaal opstelt en wel hart heeft voor Edese Kunst en Cultuur, welke niet afkomstig is uit de koker van het Muziek- en Danscentrum?

Wij vragen iedereen, dus niet alleen Edese popmuzikanten, om hierop te reageren.
Reacties (naar info@heidepop.nl) zullen op deze website geplaatst worden.

Ede, 7 mei 2005

Buro Heidepop: Maurits Hazeleger & René Hazeleger

Lees de reacties